Frustraties overwinnen

Inmiddels is Yuno alweer 4 maandjes oud 🙂

 

VEEL te vroeg!!!

De afgelopen dagen ging Yuno steeds drie kwartier tot een uur te vroeg af. Dat deed weinig goeds voor mijn ochtendhumeur. Het enige voordeel: ik kon heel rustig door mijn ochtendrituelen heen en ook nog eens vroeg op kantoor zijn.

Mogelijk kwam dit mede doordat we een paar dagen haar benchritueel had overgeslagen. Gevolg: ’s avonds na het in de bench zetten blaffen, en zoals gezegd zich ’s morgens veel te vroeg melden terwijl het inmiddels toch gewoon donker is op dat tijstip.

Yuno maakt momenteel wel meters met haar zindelijkheid. Ze kan rustig een of twee uurtjes alleen in de kamer blijven, mits we haar tevoren even goed hebben uitgelaten. Ook als je thuis bent, valt het echt op dat Yuno veel minder de tuin in gaat dan zo’n 2 weken geleden.

 

Kinderen

Het is grappig om te zien dat Yuno met kinderen vaak minder moeite heeft dan met volwassenen. Het scheelt natuurlijk wel wat voor type kinderen. Wat rustiger kinderen en natuurlijk kinderen die haar iets lekkers willen geven zorgen voor een behoorlijk kalme Yuno. Abrupter bewegende kinderen en zeker kinderen (en volwassenen) die oogcontact zoeken, zijn wel heel wat moeilijker. Maar al met al lijkt ze mij vooruit te gaan, al moeten we wel met haar socialisatie aan de slag blijven.

 

Door frustratie heen werken

Van de week kwam ik weer achter Kari en Ronja uit tijdens de wandeling. Het was vlakbij huis, hooguit nog 12 meter te gaan tot de voordeur. Paul besloot door te lopen. Mooi, dat gaf mij het geduld om met Yuno nu eens door te zetten: trekken = achteruit gaan naar een vast punt.

Naast veelvuldig met lekkers belonen van het gewenste gedrag, pas ik dit soort taktieken veel toe in haar opvoeding:

 • Bij wachten bij de deur: overeind komen voor ik het seintje geef betekent deur weer dicht en weer terug op dezelfde plek gaan zitten.
 • Bij wachten bij de voerbak: overeind komen voor ik het seintje geef betekent dat de voerbak weer wordt opgepakt.
 • Bij wandelen aan de lijn: spanning op de lijn betekent minimaal dat ik stilsta of dat ik achteruit loop, en we gaan pas weer lopen als Yuno weer naast mij is.
 • Neergezet worden uit mijn armen: (poging tot) springen uit mijn armen betekent weer wat steviger vastgepakt worden tot ik het neerzetten ontspannen en veilig kan uitvoeren.
 • Dus: geduld, ontspanning en aandacht voor mij levert Yuno op wat zij wil hebben (naast lekkers bijvoorbeeld de deur uit lopen, haar eten, neergezet worden). Ongeduld, drammen en mij negeren betekent dat het juist langer duurt voor je krijgt wat je wilt (of dat dat zelfs verdwijnt, maar die consequentie komt pas als ik het gevoel heb dat ze het gedrag echt heel goed kent).

In de meeste situaties begrijpt Yuno inmiddels al heel goed welk gedrag haar oplevert wat zij wil hebben. Maar in deze situatie is het blijkbaar echt heel moeilijk voor haar.

Een tijdlang bleef het resultaat uit. We konden hooguit zo’n 4 meter vooruit komen, waarna Yuno ineens weer een spurt wilde nemen. Dus weer terug naar af. Geen vooruitgang, en Yuno begon te stresshijgen. Toen ontdekte ik de juiste aanpak, zo bleek: trekken = stilstaan (en wachten tot ze terugkwam, dat onderdeel heeft ze goed door), blaffen = achteruitlopen tot het beginpunt. Daarnaast bleek het een wijs besluit het beginpunt geregeld aan onze vooruitgang aan te passen, zodat ze niet continu weer helemaal terug naar af moest. En zo kwamen we alsnog thuis. Een heel moeilijke les voor Yuno, en voor mezelf wat leerpuntjes om Yuno de volgende keer meer kans te geven op succesjes tussendoor.

 

Trio

Terwijl ik Bonnie (Yuno’s fokster) een antwoord gaf op een mailtje, was er een mooie scène tussen ons drietal. Ik kon het gelijk optekenen: Yuno lag bovenop Kari en knaagde op zijn oor. Tegelijkertijd zat Ronja bij Kari te slijmen. Kari draaide zich voor Yuno op zijn rug, waarna Ronja haar ervanaf manoeuvreerde. Daarop liep Kari weg, het werd hem denk ik te druk. Yuno vond nog niet dat de speeltijd over was en hing in zijn achterpoot. Kari bleef staan en keek half om. Waarop Ronja Yuno van Kari’s poot losweekte, haar bij Kari vandaan splitste en met Yuno ging spelen.

Vanavond geen puppycursus – er is Info-avond op de club, de start van het nieuwe seizoen. Volgende week pas weer!

 

Zaterdagochtend weer de goeie kant op

Vanochtend is het aanzienlijk langer stil gebleven en heb ik Yuno pas rond 6 uur de bench uit gelaten. Dit lijkt er echt wel meer op! Ineens gaat me een licht op. De vakantieperiode is natuurlijk voorbij en waarschijnlijk gaat een van de buren heel vroeg naar zijn werk. In het weekend blijkbaar niet, waardoor ook wij kunnen uitslapen. Daar zullen we echt doorheen moeten werken, kleine dame.

 

2 reacties op “Frustraties overwinnen

 1. Gave ontwikkelingen bij Yuno. En wat een mooie actie van Ronja beschrijf je – slimme, mooie meid! Tot vanavond!

 2. Heel herkenbare dingen.
  Ja de tijd gaat erg snel en ze zijn volwassen voor je het weet.
  Groetjes en fijn weekend,
  Lya