Losse eindjes

Zaterdag 30 november

 

Verrassing

Op vrijdagochtend ga ik (Paul) meestal boodschappen doen. Zo ook afgelopen week. Ik kwam thuis met twee volle boodschappenkratjes. Die zet ik altijd eerst in de gang neer, ga dan de auto wegzetten en maak vervolgens de deur naar de kamer (en de honden) open.  En wat zie ik? Een ENORME keutel midden op de kamer. Met bijbehorende geur, uiteraard. Gelukkig was ms. Y. zo goed geweest haar deposito tot een enkele plavuis te beperken, dus ik kon de hele hoop in een keer oppakken met wat wc-papier, zonder dat ik de ruwe gevoegde naden hoefde uit te poetsen. Waarom dit nu  is gebeurd? Geen idee. San had haar gewoon haar ochtendronde gegeven en volgens mij heeft Yuno zelfs twee keer gepoept. Dat betekent dus dat ze samen met haar binnenpoepsel gewoon 2 kilo lichter moet zijn geworden. Gelukkig is dit maar een incident, maar het geeft wel aan dat we nog steeds met een jonge pup van doen hebben, ondanks alle vooruitgang die we al geboekt hebben.

Touwtjes

Voor Kari en Ronja heb ik mooie halsbanden gemaakt (hieronder ook foto’s van Ronja’s band, meer foto’s op images.doghouserock.nl). Maar voor Yuno zou dat type halsband wat breed zijn. Tijdens de wandelingen met onze drie honden zag het er alleen niet uit, Ka en Ron met flitsende nieuwe halsbanden en Yuno niet. Dus ben ik toch maar weer aan de slag gegaan.

 

Het nadeel is dat je de halsbanden niet kunt verstellen. Geen probleem bij een volwassen hond, maar wel bij zo’n puber met een nog iel nekkie. Nu heb ik bij Yuno’s halsband het nodige touw overgelaten en “weggewerkt” in een Keltischige driehoek. Wil ik hem groter maken, heb ik daardoor nog touw genoeg. Maar… dan moet ik hem wel helemaal uithalen en opnieuw beginnen.

Misschien ga ik daarom een halfcheck voor haar maken. Ik hou er normaal niet van om een halsband over het hoofd van de hond te moeten trekken met uitdoen. En het gevaar van een halsband met correctiemechanisme vind ik, dat als het er is, je ook de neiging hebt het te gebruiken (ik althans). Maar zo’n halsband is wel een stukje minder maatgevoelig!

 

Socialisatie vlees ophalen

Zaterdagochtend Yuno weer meegenomen om voor een zo’n 6-7 weken Bibi vers vlees op te halen voor de honden. Op de plek waar we het afhalen kan ze los. Er komen wat mensen en soms ook honden mee, en degenen die het vlees verkopen hebben ook altijd hun hond bij zich. Goed voor Yuno’s socialisatie, aangezien Ronja’s les vrijdagavond uitviel. Misschien volgen er nog een of twee lessen voor Ronja, maar voor de rest is het trainingsseizoen helemaal afgelopen. Dus moeten we Yuno weer wat vaker mee gaan nemen als we boodschapjes doen.

 

Trainen

Momenteel train ik heel weinig. Teveel met touwtjes bezig waaschijnlijk. Maar tijdens de wandelingen  met Yuno alleen werk ik toch wel aan dingetjes. Momenteel aan de rechtsomkeert. Als Yuno hem strak doet, krijgt ze een jackpotje. En gaaf dat ze hem vindt!

Ik gebruik hem nu dus als ze te ver vooruit dreigt te gaan. Als ik het een paar keer heb gedaan, is haar aandacht voor mij heftig verscherpt. Nog meer als ze losloopt dan als ze aan de riem zit. Waarschijnlijk omdat ze dan nog wel eens verrast is (schrikt) dat ik er ineens niet meer ben. Een heel leuk en heel leerzaam spelletje dat voor mijn gevoel een uitstekend effect heeft op Yuno’s aandacht in het algemeen, niet alleen puur tijdens het oefenen.

 

1 reactie op “Losse eindjes

  1. Wat een pech zo’n verrassing, maar het hoort bij het hebben van een jonge hond.
    Wat een mooie flitsende halsbanden, ik word er een beetje hebberig van 😀 .
    Groetjes,
    Lya