10 maandjes oud

Gisteren, 1 maart, is Yuno alweer 10 maanden geworden.

Basiscursus tot en met les 6

Gisteren hadden we ook les 6 van de Basiscursus. De afgelopen weken was het wat wisselend hoe het ging. Een enkel keertje wat makkelijker, maar de andere keren echt aanpoten. De oefeningen kent Yuno op zich wel en voert ze keurig uit – als ze gehoord heeft dat ik er was.

Yuno heeft veel aandacht voor de andere honden. In de groep, maar bijvoorbeeld ook voor honden die buiten het hek langslopen, of over het middenpad. Ik heb het dan over een afstand van zo’n 50 meter of verder. De honden in de groep vindt ze meest wat groot en druk – in de Basiscursus zit je natuurlijk tussen de pubers, dat is logisch. Zodra die druk doen, begint Yuno te blaffen. Van de honden die langslopen vindt ze vooral de Shelties en één leuke (vind ik) jonge Corgi erg interessant. Misschien ziet ze daar weer speelkameraadjes in.

Op het veld en tijdens wandelingen heeft Yuno gewoon weinig aandacht voor de leuke dingen die ik kan bieden. Ze vindt het heel spannend om om zich heen te kijken. Ik kan haar aandacht vaak wel vangen, al kost het soms veel moeite. Als ik die wil belonen met lekkers na een tongklak en het lekkers komt niet snel genoeg, verlegt Yuno heel snel haar aandacht weer naar de omgeving. Spelen vindt Yuno geweldig en op dat moment stort ze zich grommend en wel op haar speeltje, maar zodra het speeltje is opgeruimd, is haar aandacht ook weer weg (terwijl ik het speeltje direct weer te voorschijn kan trekken om te belonen). Ze lijkt het idee ‘wachten op de beloning’, maar ook ‘werken voor de beloning’ gewoon nog niet helemaal door te hebben. Of ik heb nog niet de beloning gevonden waar ze ècht voor wil gaan.

Ze kan netjes aan een slappe lijn meelopen terwijl ze om zich heen kijkt naar de omgeving – dus niet naar mij. Tenzij ze echt afgeleid is, voelt ze het minste of geringste beetje spanning op haar halsband en beweegt ze mee. En als ik “zit” zeg, reageert ze, opnieuw tenzij echt afgeleid, behoorlijk snel. Ze kan gewoon een zit-tijdens-meelopen. Ik heb dus vaak niet haar volle aandacht, maar op die momenten toch zeker wel zo’n 60-70 procent.

Maar omdat ze zo naar de omgeving kijkt, is ze wel veel sneller echt afgeleid dan ze zou zijn als ze zich volledig met mij zou bezighouden. En dan dringt echt even niet tot haar door dat ik haar wat vraag. Een mooi voorbeeldje gisteren. Yuno keek richting het andere veld.
Ik vroeg haar aandacht. Geen reactie.
Ik ging recht achter haar staan. Geen reactie.
Ik ging een beetje links, een beetje rechts achter haar staan. Geen reactie.
Ik liep recht achter haar weg. Pas toen ik 10 hele meters verderop was, drong tot Yuno door dat ik er niet meer was. Toen kwam ze er ook direct aangespurt.

Ook kan ik haar niet ondersteunen met lichaamstaal als ze me niet aankijkt, en ze is best goed met het onderscheiden van commando’s, maar ook weer niet briljant.

Ze kan prima leren. Zonder afleidingen kan ze zelfs vrij lang bezig blijven.

Feitelijk doet ze het dus helemaal niet zo slecht. Maar zonder dat stuk meer aandacht, concentratie en wellicht ook dat beetje meer motivatie, is het gewoon ongelooflijk hard werken met de kleine meid.

 

ABC-training

Natuurlijk heb ik graag gebruik gemaakt van de testles ABC-training die instructeur Monique bij ons op de club gaf. En die legde gelijk ook het probleem bloot. Een heel goeie cursus voor ons als deze regulier wordt aangeboden. En ik mag achteraan in de rij aansluiten, want de belangstelling bij ons op de club is zeer groot.

Maar ik zal ook op zoek gaan naar andere workshops en cursussen om ons te helpen. De afgelopen weken heb ik dan ook bedacht dat Yuno op sportgebied in ieder geval de eerste jaren waarschijnlijk weinig zal presteren. Maar ook dat ze mij ongetwijfeld heel veel gaat leren doordat ze zo’n ingewikkelde handleiding heeft. Yuno wordt weer een leerhondje voor mij! En wie weet, als we samen verder geleerd hebben, dat die sporten daarna alsnog weer meer in zicht komen. Maar eerst hebben we nog een heleboel opbouwwerk te doen aan de basis waar alle “leuke” dingen op rusten: aandacht, concentratie, intensere samenwerking en wellicht ook meer waardering voor wat de ander te bieden heeft.

Dus nu op zoek naar goeie cursussen hiervoor!

 

1 reactie op “10 maandjes oud

  1. Ach Sandra ze is nog zo jong, misschien is het een kijkertje. Onze Maggie ging gewoon op haar platte kont zitten en keek alleen maar. Hoorde niet eens dat je iets zei. Is nog aardig goed gekomen.
    Groetjes,
    Lya