Rustige maandag

’t Wordt eentonig, maar wel gewaardeerd!

Weer heeft Yuno een goeie nacht gehad, knap meisje. Er was nu niets waardoor ze erg moe kon zijn. Maar zo rond 11 uur ’s avonds is ze inmiddels één bundeltje gekreun als ik haar eerst buitenzet (mag ik alsjeblieft weer naar binnen?) en daarna in de bench (ik wil eigenlijk niet maar vooruit ik wil alleen maar slapen). Ik voel me langzaam wel de boeman als ik haar in de bench leg. Gisteravond wilde ze me te ontwijken :-(.

Indrukwekkend was wel hoe snel achter elkaar ze een plas deed èn twee grote keutels neerlegde. Blijkbaar moest ze toch dringend.

 

Ultrakorte wandeling

De ochtendwandeling was een heel korte voor allemaal. Op het moment ik mijn neus naar buiten stak, begon het te stortregene. Dus even een hoognodig rondje gedaan, als het straks een beetje bijtrekt gaan we weer. Yuno wel in de bench gezet, dat zal dan wel een redelijk korte zit worden. Eens kijken of ik haar vanmiddag er nog een keer langer in kan leggen.

 

Benchtijd

Na wandeling en eten heb ik Yuno maar weer in de bench gedaan. Ik verwachtte niet dat dat lang zou duren: zodra het droog was, wilde ik met het drietal op pad. Het werd toch nog iets voor twaalven, zodat ze zeker een uurtje of twee erin heeft gelegen.

 

Middagwandeling met 3

Met de wandeling ben ik dus met alle drie tegelijk op pad geweest. Aan de riem, mijns inziens de enige manier om ze te combineren. Het vraagt veel geduld, en ieder momentje dat vooral Yuno, maar zeker ook de anderen netjes meelopen, belonen. De koekies gaan er dan wel heel snel doorheen!

Met een lieve Duitse Herder die we tegenkwamen gedroegen Kari en Ronja zich keurig (jazeker, koekies, en bovendien kennen ze haar goed – de hond is voornamelijk geïnteresseerd in haar eigen stokken en ballen, yup, meervoud). Yuno liep weer blaffend en grommend voorop. Ik kon haar wel terugroepen, maar toen ik haar vasthield voelde ze zich natuurlijk in een hoekje gedrukt, dus werd het gegrom alleen maar erger. Ik heb nog steeds geen goeie strategie voor deze situaties.

 

Training: variaties op staan

Met de training van allemaal heb ik deze keer de loopplank ingezet. Deze plank was ooit om Humphrey de Maltezer te helpen opstapjes op te komen toen hij bejaard was, en helemaal bekleed met een opgesneden deurmat. Humphrey vond hem te eng, maar hij is allesbehalve ongebruikt gebleven. Ik leen hem aan Bonnie uit als ze pups heeft voor wat coördinatie-oefeningetjes. Ik gebruik hem zelf voor oploop/aflooptraining van de kattenloop. Momenteel gebruik ik hem als platform voor Dogdance, vooral voor Kari en Ronja om ze te helpen hun posities rechter te krijgen. En nu dus voor Yuno, voor het staan.

Ik probeer nu een iets andere insteek: Yuno leren achteruit te stappen op de loopplank. Het achteruitstappen ging vaak een hele reeks herhalingen goed. En dan stortte Yuno’s kont weer in een zit. Deze oefening heeft als bijkomend voordeel dat hij Yuno bewuster zal maken van haar achterpoten.

Als laatste variatie heb ik de plank iets verhoogd door er 2 blokken onder te leggen. Zo kon hij als eerste aanzet voor de oploop/afloop van de kattenloop dienen. Waarbij ik vooral de 2 op / 2 af-positie (in staan) wilde zien te krijgen. Het is een aantal keer prima gelukt. En zo doe ik stiekem een eerste behendigheidsoefening in het kader van het staan.

 

Gekort op het avondmaal

Na het vele uitdelen tijdens de wandeling en tijdens de training, hebben alle honden vanavond toch maar even wat minder voer gekregen. Hoe dan ook vind ik Yuno een verdacht zacht laagje hebben, dus krijgt ze standaard al wat minder voer. Waarschijnlijk door alle beloninkjes. Gelukkig gebruik ik over het algemeen redelijk gezonde beloningen.

 

Veel spelen

’s Avonds hebben Ronja en Yuno de geest en stoeien een hele tijd samen. Toch wel erg mooi om te zien. Ook Kari speelt tegenwoordig steeds vaker met Yuno, maar het duurt nooit lang. Vanmiddag heb ik Ronja een tijdje lang tegengehouden omdat ze er weer tussen wilde springen, voornamelijk door met haar te babbelen waarom het helemaal niet nodig was dat ze ertussen sprong (en haar af en toe fysiek tegenhoudend :-)). Snel genoeg vond Kari het welletjes en beëindigde hij het spel.