Coördinatie en genoeg dingen om an te werken

Donkere ochtend

De ochtend was weer aan de vroege kant. Het blijft me opvallen dat Yuno steeds rond dezelfde tijd een seintje geeft terwijl het steeds later licht wordt. Vanochtend heb ik het tuinlicht aangedaan toen ik haar naar buiten liet. Haar reactie wordt door iets getriggerd, ik weet alleen niet wat.

’s Ochtends zet Paul Yuno in de bench en laat Kari en Ronja in de kamer, wat we wel vaker doen. Vervolgens mag hij onder de douche vandaan komen omdat die kleine zit te blèren. Paul vermoedt dat Ronja haar heeft zitten fixeren, maar waarom? Sinds het akkefietje met het grote bot leggen we niets meer bij Yuno in de bench dat de afgunst van Ronja kan opwekken. Kari maken we ons niet zo’n zorgen over, hoe opgefokt hij soms ook kan reageren, in huis is hij behoorlijk rustig en zal zo’n spuchten niet uithalen.Dus heeft Paul Ronja in de gang gezet: rust weergekeerd.

 

Wandeling: weer dingen om aan te werken

Met de middagwandeling kom ik iets achter te lopen omdat Yuno heeft gepoept en ik dat moest opruimen. Dit leverde weer een dramreactie van Yuno op: IK WIL BIJ HEN ZIJN. Ja, dat kan, maar dan moet je rustig met me meelopen. NEE NU! Tja, ik kan niet teleporteren en die slappe lijn wil ik echt hebben. Nou, niet dus. Uiteindelijk heb ik de dame maar weer opgepakt. Dit gaan we echt een keertje tijd voor nemen om doorheen te werken, dat ze echt leert dat drammen om ergens te komen niets oplevert, maar aan een slappe lijn meelopen haar brengt waar ze wil zijn. Eerder was ze daar wat jong voor, maar volgens mij zou deze boodschap nu wel bij haar moeten kunnen doordringen. Je moet voor haar de motivatie alleen een beetje doseren. Als ze te opgefokt raakt, raakt ze ook over haar toeren en zal ze niet meer leren.

In het bos komen we een Toller tegen. Geen interesse, die rent het stelletje, dat ik aan de kant heb gezet, voorbij. Dit gaat goed, maar voor het vrouwtje dat een eindje achter ze aan loopt, komt Yuno toch weer overeind. GRRR, nog iets waar ik erg graag vat op wil krijgen. Ik denk dat we ze vaker “loos” aan de kant moeten zetten zonder dat er iets aankomt. Geen afleiding, eerst leren wat de bedoeling is, en dan weer inzetten als er iets langs komt. Altijd wel iets om aan te werken met zo’n pup.

 

Training: coördinatie en staan

Achterpoten op plank

We hebben weer verder gewerkt aan het ‘achteruit op plank stappen’. Eerst legde ik de plank in de breedte neer, waardoor Yuno alleen maar achteruit hoefde te stappen tot ze de plank tegenkwam en dan moest ze erop stappen. Nu legde ik hem in de lengte neer, zodat Yuno moest mikken op zo’n 25 cm breedte. Dat was wat lastiger, maar ze werd er tijdens de sessie steeds beter in. Nu help ik haar nog door hoe ik zit: op de grond, met mijn benen in een V vooruit, en daartussen Yuno en die plank. De plank leg ik al verder naar achteren. En als Yuno dit goed doorheeft, moet ik mijn benen wijder gaan houden of wegtrekken. En dan langzaam zelf gaan staan. Genoeg om te doen.

Staan

Het staan gaat steeds beter, nu een hele sessie zonder zits gehad. Het stilstaan is nog wel een kwestie van een enkele seconde. Langzaam kijken of ik daar wat duur op kan krijgen.

Bakje

Als laatste oefening probeerde ik Yuno op een bakje te laten staan. Omdat het bakje erg makkelijk verschoof, durfde Yuno dat vermoedelijk niet zo. Volgende keer op tapijt oefenen. Dit is een leuke oefening die helpt met de coördinatie: eerst met 2 pootjes op 1 bakje gaan staan, of zoals Ronja doet, wisselend van het ene naar het andere bakje overstappen, dan weer 2 voeten op 1 bakje, dan weer op ieder bakje een voetje. En uitbreiden naar 4 voeten op 4 bakjes, wat natuurlijk wat op de tast zoeken naar bakjes betekent met de achterpoten.

Op de bol kloppen = koekie

Na het eten bedacht ik nog een goeie om met Yuno te oefenen en met de anderen te herhalen: klopje op het hoofd = koekie. Yuno vindt oogcontact al moeilijk, maar reikende handen ook. Gisteravond merkte ik dat als ik mijn hand van bovenaf naar haar hoofd bracht als om haar op haar hoofd te kloppen (wat veel mensen bij honden doodnormaal lijken te vinden), ze schielijk terugtrok. 1 sessie van nog geen 10 koekjes en Yuno besloot dat die hand goed nieuws was. Deze ook door Paul eens laten herhalen, en met meerdere klopjes voor een koekje.

 

1 reactie op “Coördinatie en genoeg dingen om an te werken

  1. Schouderklopjes ken ik, maar een hond op zo’n koppie kloppen? Het moet niet gekker worden. Als ik Yuno was, zou ik daar ook niet van gediend zijn.
    Groetjes,
    lya