Grappige training

Wij hebben erg veel hondenspeeltjes in huis. Laatst ontdekte Paul een paar opbergbakjes vol. Daarin zat onder meer een rubberen mini-frisbee. Een mooie target, leek mij. Dus opzij gelegd.

 

Onuitstaanbare pup

Vanavond was Yuno onuitstaanbaar. Tja, als je moe uit je werk komt en eigenlijk alleen maar wilt hangen. En je hondje sleept een steentje meer naar binnen (ruilen en wegdoen), en nog eentje, en nog eentje. Dan weet je haar in de tuin te betrappen als ze er weer eentje wil pakken. Een rustig “Yuno, nee” is genoeg (ja, zooooo’n vervelende pup!). Je gaat weer rustig zitten, waarna ze een binnengebracht stokje aan gruzelementjes kauwt op de mat bij de deur. Als je het vraagt, laat ze het los in je hand (wat een oervervelende pup!), waar ze natuurlijk weer wat voor verdient.

 

Training: staan

Van ellende besluit ik haar een trainingssessie te geven. Kari en Ronja schuiven direct aan, zowat bovenop mij (een beetje naar achteren jongens). Even een paar koekjes, een sessietje ‘staan’ doen. Yuno doet het zo goed, dat ik het eens waag het woordje ‘staan’ eraan toe te voegen. Nee, het duurt nog niet lang, maar ze houdt het soms zeker een seconde vol en ze begint wat wijder en daardoor wat stabieler te staan van achteren. OK, einde sessie. Ik wil weer achter de computer zitten.

 

Spontane bench en voorpoottarget

Maar Yuno heeft andere plannen. Ze gaat spontaan de bench in (daarbovenop staat de lekkertjespot en die heb ik net teruggezet ;-)). Ik laat me niet manipuleren, ik laat me niet manipuleren, ik laat me niet manipuleren. Maar ze zit nog steeds in die bench als ik achter de computer plaats wil nemen. Nou vooruit dan, ik laat me toch maar manipuleren! Ik beloon haar in de bench en loop weer terug naar de computer. Ze zit nog steeds in de bench – puur bedelgedrag. Zuch, ik besluit nog maar iets meer met haar te doen.

Nog een sessietje staan dan maar. En daarna pak ik de target. Ronja kijk me met grote ogen aan: “hee, wanneer kom ik aan de beurt!”. Je hebt gelijk, dadelijk meid.

Eerst Yuno met de target, die ik als voorpoottarget inzet voor haar. Lijkt ze het nu een heel klein beetje door te hebben? Te vroeg om te bepalen – en ik betwijfel het ook. Maar we hebben een geweldige sessie. Tijdens het sjorren op het laatst komt Yuno me haar speeltje ook nog brengen – weer in mijn hand. Dat gebeurt steeds vaker de laatste tijd.

 

Ronja: achterpoottarget

OK, de beurt is aan Ronja. Ik besluit te kijken of ze haar achterpoten op de frisbee wil zetten. De oefening kent ze, maar gaat ze hem ook met een nieuw voorwerp begrijpen? We gaan vrolijk aan de gang met shapen. Ronja concentreert zich vooral op haar voorpoten, dus ik lok haar met mijn lichaamstaal voorzichtig uit om wat naar voren te komen, en ja, ze stapt erop. Mooi. Zo gaan we wat heen en weer, en op het laatst zie je dat Ronja heel bewust haar achterpoten op de frisbee zet.

En waar is Yuno ondertussen? Die heeft besloten dat het loont om achter mij plaats te nemen. Prima plek, dus beloon ik haar daar geregeld!
Als ik met Kari aan de gang ga, krabbelt Ronja zijwaarts naar het kussen. Knappe meid!

 

Kari: kintarget

Voor Kari besluit ik dat ik zijn kin op de frisbee wil. Eerst op de grond. Nou, allerlei poten, en een neus, maar een kin ho maar… dat gaat zo wel erg lang duren, dus pak ik bijna direct de frisbee op en hou hem horizontaal voor Kari. Neus eronder, vast proberen te pakken, kin erop, klik en beloon. Een paar herhalingen snel achter elkaar, en dan besluit ik de target lager te houden. Ja, gaat prima. Nog wat lager, ook dat gaat goed. 2 cm van de grond: geen probleem. Op de grond: poten, poten, op willen pakken, duwen… Ik besluit het duwen wel te klikken. En de frisbee weer even iets van de grond te houden, om hem weer op de grond te leggen als Kari de ‘kin’ weer helemaal door heeft. En ja hoor, na een paar keer heen en weer tussen op de grond en 2 cm ervanaf, heeft Kari uiteindelijk door wat mijn bedoeling is. GEEN poten, alleen de kin op de target. Wat een knappe knul weer!

En zo hebben we allemaal een heleboel plezier met een niet perse zinnige training tussendoor. FUN! En daarna… he, toch rust in de tent.