Flinke wandel, voorzichtig spel en een spontane training

Ochtendwandeling

Bij de ochtendwandeling neemt Paul deze keer Yuno op de arm. Dat levert toch nogal wat gewurm in zijn armen op. Gisteren in de rugzak was ze een stuk rustiger. Maar misschien was ze toen ook wat vermoeider? Toch heb ik liever een “container”, of dat nu de fiets is of de rugzak. Als ik Yuno op de arm neem, begin ik binnen 100 meter mijn rug te voelen. En die valt me nou net zo mee bij deze pup!

Tijdens de wandeling heeft Yuno weer heerlijk opgelopen met Kari en Ronja. Voor haar is hun gewone drafje toch best wel flink aanpoten. Maar dat mag ook wel.

Als puppy stoeide Ronja heel veel met Kari en Joschka. Dat was goed voor haar spieren. Maar goed ook, bij Ronja doseerden we echt heel voorzichtig de wandelingen omdat ze last had van ‘knikkende polsjes’ zodra ze teveel had gedaan. Yuno heeft hier geen last van. Dat neemt niet weg dat we op een gegeven moment aan haar lichte gezwabber zien dat ze moe begint te worden. Op zo’n moment pakken we haar weer een tijdje op, om haar zo’n 5 of 10 minuten later weer neer te zetten voor weer een stukje lopen.

Vanochtend zijn die momenten op de arm haar allemaal teveel. Het eerste moment dat je haar oppakt, vindt ze nog wel aardig, maar nog geen minuut later wordt ze alweer onrustig. Zij wil rennen! Tja, op zo’n moment moet je wijzer zijn dan de pup en haar toch nog een tijd langer vasthouden. Eerst weer een beetje uitrusten.

 

Het begint op spel te lijken

Vanochtend betrapte ik Ronja en Yuno op het mooiste spel tot nu toe. Een hele verademing boven het gejaag en gejen van eerder deze week (zie ook de video in Wat in te halen). Zelfs het einde ging behoorlijk beheerst: Ronja gaat zitten en dat zien Yuno als duidelijk teken dat het spelgedeelte nu klaar is. Aandringen levert problemen op, dus tijd om je terug te trekken. Knappe pup!

Kun je de video niet goed bekijken, klik dan hier voor de YouTube-versie

Nog mooier: tijdens de middagwandeling kwamen we 2 ons bekende, rustige Springer Spaniels en hun baas tegen. Yuno bleef behoorlijk kalm bij deze ontmoeting. Heel even ging ze tussen Pauls voeten staan, daarna liep ze gewoon tussen de honden door, hoewel met het nodige respect. Onze babbel met de baas duurde Ronja wat lang. En op een gegeven moment lagen zij en Yuno in het hoge gras heerlijk te spelen – echt spel, over en weer. Wat een mooi gezicht!

Dat we ze daarna van flink wat grasaartjes en kleefbolletjes hebben moeten ontdoen, hadden we er graag voor over. Ik hoop nog meer mooie momenten in deze richting mee te maken de komende dagen, maar de tijd zal leren of dit echt een nieuw begin is…

 

Spontane training liggen

Vanavond was ik een beetje op Yuno aan het foeteren omdat ze wéér een steen uit de plantenbak had gejat. Daar gaat ze vervolgens mee liggen spelen en een beetje op sabbelen. Omdat ik er nog niet op vertrouw dat ze zo’n steen niet doorslikt, ben ik er niet helemaal gerust op. Bovendien kan zo’n stenensabbelgewoonte behoorlijk de tanden doen slijten. Hoe dan ook, ik leg de steen terug, draai me om en sta een beetje tegen Yuno te foeteren. Ze kijkt me heel erg geconcentreerd aan. En gaat liggen! Oh jee, daar kan ik natuurlijk niet boos op blijven. Sterker nog, ik grijp het zakje met lekkers en las een spontane trainingssessie in.

Iedere keer als ik bijna zeker weet dat Yuno gaat liggen, zeg ik “liggen”. Een of twee keer onderbreekt ze juist haar ligbeweging en kijkt me weer heel indringend aan, waarna ze alsnog gaat liggen. Ik klak met mijn tong (mijn alternatieve klik) en beloon haar door het brokje ietsje verderop neer te leggen. Dan moet ze overeind komen en kan ze even later weer gaat liggen. Vervolgens waag ik het erop, wacht tot ze mij aandachtig aankijkt en zeg “liggen”, voordat ze al aanstalten maakt. Het duurt een paar seconden, maar Yuno gaat liggen. En daarna gaat ze steeds sneller na het commando liggen. Wat een knappe pup! Kent ze hiermee het commando? Ik betwijfel het. Maar het is wel een prachtige aanzet.

De andere twee profiteren natuurlijk mooi mee: iedere klik voor Yuno is ook een brokje voor hen.

 

TIP: Omdat ik niet steeds direct aan het bewerken van foto’s en video’s toekom, voeg ik ze vaak nog achteraf toe aan eerdere berichten. Je vindt ze alsnog door in de trefwoordenwolk op foto’s of op video te klikken, waarna je alle berichten ziet waar foto’s en video’s zijn toegevoegd. En op de pagina’s onder Yuno’s foto’s voeg ik natuurlijk ook heel geregeld weer de foto’s van de week ervoor toe.

 

Geplaatst in 11 weken Getagd met , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*