Huiswerk Training Level 1

Noem 5 dingen die je hoopt te bereiken met de Training Levels.

 • Leren is gaaf!
  Eigenlijk is hier vooral heel belangrijk dat ik die dingen kan vinden en controleren die mijn hond gaaf-gaaf-gaaf vindt, en ze daardoor als beloning kan inzetten. Dan is voergerichtheid en graag samen met mij willen spelen erg handig.

 • Zelfbeheersing is leuk!
  Hoe grager een hond iets wil hebben waar ik controle over heb, hoe makkelijker zij zelfbeheersing zal leren – en het nog leuk zal vinden ook, want zelfbeheersing loont!
 • Aandacht, aandacht, aandacht.
  De basis van alle training. Als de hond aandacht heeft, vindt zij je feitelijk gaaf, en zal ze graag en daardoor makkelijk leren. En… je kunt het een hond bijbrengen door alleen te trainen, dingen te vragen, als zij alle reden heeft om aandacht voor jou te hebben. EN als je zelf tijdens het oefenen ervoor zorgt dat alles vloeiend verloopt, zodat ze geen kans krijgt om om zich heen te kijken en afgeleid te raken.
  “Think, plan, do, review” – Bob Bailey: bedenk wat je wilt doen, plan hoe je het wilt doen, voer het uit, bedenk achteraf wat er goed ging en volgende keer beter kan.
  Alleen dàn kun je “in the game” zijn – Sue Ailsby: ben er volledig bij met je aandacht, dit geldt voor je hond, maar absoluut ook of zelfs nog meer voor jezelf!
 • Rust kunnen vinden in ‘niets’ doen, ook in een trainingsomgeving (club, wedstrijd).
  Mijn eigen grootste uitdaging: ik vind niets zo saai als een ‘blijf’ aanleren. Ik vind niets zo saai als ‘niets doen’ terwijl een van mijn honden bij mij is. En ik vind er ook niets aan om mijn honden (lang) aan hun lot over te laten in zo’n omgeving. Maar het is toch wel handig als ze het kunnen.
  En dit zit beslist WEL in de Training Levels!
 • Een belangrijke wens bij een Västgötaspets: heel graag willen (samen)werken, graag actief samen bezig zijn, maar daarbij niet gelijk over de kook raken en blaffen. Ronja kan dit heel goed. Ze kan van tevoren blaffen om me eh… “aan te moedigen” (Hallo, ga je nou nog wat met mij doen, nu graag, nu, nu!). Ze blaft naar andere honden (Ga weg, ik ben met de baas bezig, jij mag niet met mijn speelmaatje, weg, weg, weg!). Maar ze blaft nìet (of zelden) tijdens het werk. Ik hoop er met de Training Levels vat op te krijgen mocht de nieuwe puppendame in het werk makkelijk luidruchtig worden.

Als schrijvende bedenk ik nog wat doelen, wensen en voornemens… Volgende keer meer.
Voor Ronja heb ik dit huiswerk indertijd ook gemaakt, leuk om naar terug te kijken.

Oeh, en komend weekend mogen we op puppybezoek. Zin in!!!