Plannetjes, plannetjes…

Echt hoog tijd om mijn plannetjes voor deze pup goed op een rij te zetten. Als ze er straks is, heb ik vast een stuk minder tijd om erover na te denken :-). Ook met Ronja heb ik dat indertijd gedaan (zie Voor de komst in Ronja’s dagboek). Het is ook mooi om naar terug te kijken aan het eind van een jaar, en te zien wat er van de plannetjes terecht gekomen is…

Training levels

In ieder geval wil ik, net als met Ronja, werken aan de Training Levels. Meer informatie hierover vind je op de hoofdsite in het artikel Zelf leren clickeren: de Training Levels. De Training Levels geven een hele mooie “algemene ontwikkeling” mee aan de pup, met allerlei basis- en later gevorderde vaardigheden, een prachtige basis die ervoor zorgt dat leren echt razendsnel gaat.

Inmiddels is er een nieuwe versie van de Training Levels. Sue heeft de oude versie ook nog steeds op haar site staan (beslist de moeite waard!), maar ik ga denk ik ook de nieuwe Levels aanschaffen (ebook).

PuppyPeaks

Vorig jaar heb ik me geabonneerd op PuppyPeaks van Susan Garrett. Dit was een soort video-blog waarin je kon zien hoe ze vanaf week 4 haar puppy (toen dan) Swagger opleidde om haar volgende agility-crack te worden. Daarin wordt klein stapje voor klein stapje de puppy van alles bijgebracht:

  • Regeltjes rondom belonen.
  • Regeltjes rondom spelen.
  • Afwisselen spelen en lekkers apart aanleren van oefening.
  • Spelen is spelen, lekkers is lekkers, neem aan wat ik je bied. De pup leert hiermee al vroeg door “heb ik niet zo’n zin in” heen te werken.
  • Balans- en coordinatieoefeningen.
  • Crate games: gretigheid, snelheid, en zelfbeheersing opbouwen rondom de bench. Van Crate Games is een aparte DVD beschikbaar, in Puppypeaks kwamen er nog een aantal aanvullende ideeën voorbij.
  • It’s Yer Choice (IYC) = doggy zen-achtige zaken, dus opnieuw zelfbeheersing.
  • Value for Reinforcement Zone = de volgpositie LOONT (links EN rechts). Nu is volgen iets dat ik bij Ronja eigenlijk tot “later” wilde bewaren, maar de dame liep heel wat maanden eerder dan gepland spontaan geweldig te volgen.
  • Misschien dat ik nog een keer de Recallers-training ga doen, ook leuk om bij de andere twee (nog) meer gretigheid te krijgen in het hierkomen. Moet ik nog even over nadenken… Volgens mij heb ik ook gezien dat deze nu in Nederland ook wordt aangeboden, maar dat was niet in de buurt. Ga ik nog een keer uitzoeken.

Het meeste van Susan Garrett’s info is betalend, maar haar (gratis) blog en video’s zijn ook al beslist de moeite waard. Neus rond op haar site ClickerDogs.

Shirley Chong’s apport

Voor het apporteren denk ik ten slotte dat ik Shirley Chong’s Retrieve kies. Een prachtig manier om het een pupje stapje voor stapje, puur via shapen aan te leren.

 

De verschillende aanpakken hebben natuurlijk veel overlap qua inhoud maar vullen elkaar ook mooi aan op diverse gebieden. Daarnaast vaak net weer andere manieren om dingen aan te leren. En het mooie is dat met internet en e-communicatie allerlei tips, trucs en technieken steeds sneller verspreid worden, ook bij “grote” trainers onderling. Die vervolgens weer hun eigen aanpassingen en verbeteringen aanbrengen en dat weer verspreiden. En als ik aan de gang ga met het pupje, zal ik vast ook weer mijn eigen aanpassingen hebben, aangezien iedere persoon en hond anders is.

In ieder geval leuk om weer mee bezig te gaan, ik heb er zin in!

1 reactie op “Plannetjes, plannetjes…