Wat in te halen

Zo, na een week werken èn iedere avond op de club, is het tijd om wat in Yuno’s dagboek bij te werken.

 

Douchen

Paul heeft al beschreven hoe goed ze er nu mee kan omgaan als je onder de douche stapt. Ik ben begonnen met haar een keertje mee te nemen zonder te gaan douchen om die eerste gilpartij een beetje naar de achtergrond te laten verdwijnen. Met mij erbij voelde Yuno zich prima op haar gemak, ook terwijl ik me totaal niet met haar bemoeide. De kleine meid kan zich namelijk erg goed zelf amuseren, en meestal ook nog met spulletjes die tot haar beschikking staan: speeltjes, een kartonnen doosje en/of een kauwbot. De volgende herhaling van de “douchetraining” was met Ronja en Kari erbij en ikzelf lekker onder de douche. Het was heel even wennen voor Yuno, maar geen gestress of gegil en na een tijdje lag Yuno lekker weg te dommelen.

 

Eten

Bij het eten heeft onze no-nonsense-aanpak effect gehad. Paul heeft één keer wat beloningsworst toegevoegd, maar voor de rest heeft Yuno tot nu toe steeds spontaan (bijna) alles opgegeten wat ze voorgeschoteld kreeg, zonder getut van onze kant of ze toch alsjeblieft wat wilde eten. Een hele vooruitgang! Vanmiddag at ze wel weer even wat minder, maar ze had net een flinke trainingssessie achter de rug samen met Kari en Ronja. Dan krijgt zij voor iedere klik van Kari, of later Ronja, iets lekkers voor binnen blijven zitten. Dat loopt aardig op, zelfs met piepkleine beloninkjes!

 

Zindelijkheid

De zindelijkheid gaat – op wat ongelukjes na zoals vanmorgen op hilarische wijze door Paul beschreven – ook weer helemaal de goeie kant op. Ze heeft in ieder geval door waar ze het moet doen, het idee van ‘ophouden tot je daar kunt zijn’ moet nog komen. En boven is ze dus nog totaal niet zindelijk, al lijkt ze de badkamer wel als ‘schone plek’ te hebben aangemerkt. En ook beneden, met de open deur, moeten we wel goed blijven opletten, en terecht: het is een pup!

Wel betrapte ik de baas er vandaag op dat hij Yuno weer naar binnen riep voor haar beloning. Ahum, dat heeft ons juist begin deze week in de problemen gebracht. Mag ik de baas ook nog opvoeden Cry.

 

Gedrag Ronja en Yuno

Zoals ik al eerder schreef is de heftigste jaloezie wel voorbij. Voorlopig verwacht ik geen grote doorbraken, maar een geleidelijk, nagenoeg ongemerkt tot elkaar groeien van beide dames. Ronja lijkt af en toe te willen spelen met Yuno, maar dat gaat zo ruw dat Yuno dat niet ziet zitten. En spel is pas spel als beide partijen er plezier aan beleven. Eerlijk gezegd ziet het er van onze kant ook meer uit als ‘zieken’ van Ronja’s kant. Aan de andere kant kan Yuno Ronja soms ook behoorlijk uitdagen, waardoor Ronja steeds narriger reageert, maar Yuno ook weer niet echt duidelijk op haar nummer zet – althans, niets waardoor Yuno echt stop met het etteren. Het gepest van beide kanten is iets waar ik wel op ingrijp, daar accepteer ik niet veel van.

In deze video is enorm pestgedrag van Ronja te zien een paar dagen geleden – losse momentjes gecompileerd, achter elkaar zouden we dit nooit acceptere. Het toont wel wat Ronja op dat moment van die kleine puppy-indringer vindt.

Kun je de video niet goed bekijken, klik dan hier voor de YouTube-versie

En toch… soms zijn er die kleine momentjes dat het heel erg goed gaat. Klein saamhorigheidsmomentjes, met wat om beurten, vlak bij elkaar zittend, ergens aan snuffelen. Het duurt meestal niet lang, het is nog broos, maar ieder momentje is er eentje…

 

Genieten

Het is wel weer heerlijk om thuis te zijn bij ons roedeltje. Morgen hoop ik weer een berg foto’s en video’s te bewerken en daarmee sommige aspecten die ik ook zelf gemist heb in te halen. Hierbij in ieder geval een paar foto’s van onze heerlijke avondwandeling.

 

1 reactie op “Wat in te halen

  1. Heerlijke foto’s van een staaltje hondentaal en erg fijn dat jullie kunnen douchen wel handig met deze temperaturen 😉
    Groetjes,
    Lya